Hörcsik Richárd szerint a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt késik a leégett fügödi iskola újjáépítése

Megosztás

A fideszes országgyűlési képviselő azt is megjegyezte, hogy az EP által ki nem fizetett pénzek is tehetnek a késlekedésről.

Mint arról annak idején mi is írtunk, 2021. szeptember 14-én virradóra ütött ki tűz az encs-fügödi általános iskolában. A leégett intézménynek a felújítása viszont az azóta eltelt bő másfél évben sem kezdődött el.

A Telex járt utána nemrég az ügynek. Az erről forgatott riportjuk az alábbiakban teljes egészében is megtekinthető.

Hörcsik Richárdot, a térség országgyűlési képviselőjét hosszú ideje szerették volna megszólaltatni az üggyel kapcsolatban, most egy írásbeli nyilatkozatot küldött a szerkesztőségnek:

„A fügödi iskola felújítását késlelteti az egyre mélyülő gazdasági válság, melyet az orosz–ukrán háború, valamint az erre válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók generáltak” – írta a Telexnek Hörcsik Richárd.

Hozzátette: szerinte nemcsak a háború és brüsszeli szankciók okolhatók a felújítás csúszása miatt, hanem például az is, hogy „az Európai Parlament Magyarország részére ki nem fizetett 4000 milliárd forint uniós forrás több egyéb fejlesztés mellett forrást biztosított volna az ilyen jellegű káresemények mielőbbi helyreállítására”.

Nyilatkozatában a politikus kitért arra, hogy az előzetes kalkulációk alapján 300 millió forintból rekonstruálni lehetne az iskolát. Hörcsik megjegyezte: „az elmúlt másfél évben rendületlenül azon dolgoztam, hogy a leégett iskolarész pótlásra kerüljön és a tanítás visszatérhessen a normál mederbe”. A Telex cikke szerint a politikus írásban egyeztetett Szabó Árpáddal, a szerencsi tankerület vezetőjével, a felújítás meggyorsítása érdekében pedig jelezte a problémát Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felé, de közvetlen kérelemmel fordult Pintér Sándorhoz, valamint Lázár János támogatását is kérte.

Forrás és további részletek: Telex

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek